OASIS Pubtúra - a magyar Oasis-honlap
honlap
 
hírek
 
az együttes
 
diszkográfia
 
dalszövegek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
interjú
 

WANTED - 2000. szeptember

interjú: Déri Zsolt

Az idei Szigeten az Oasis volt a Nagyszínpadon talán az egyetlen fontos sztárvendég, mely még nem számított visszatérő látogatónak nálunk. A wanted négy és fél évvel ezelőtt - a világméretű áttörés pillanatában (lásd: 96/2-3) - már készített egy Oasis-interjút Noel Gallgher dalszerző-gitárossal, de mire az angol sikerzenekar végre eljutott Magyarországra Noel már nem volt a színpadon: a turnét tavasszal otthagyó zenei agy helyére a Brit-szigeteken kívül adott koncerteken egy session-gitáros ugrott be (pontosabban: Noel szólógitárosi posztját a tavaly ősz óta tagnak számító Gem Archer vette át, az ő ritmusgitűárosi feladatait pedig az említett session-ember, Matt Deighton, akit másfél évvel ezelőtt még Paul Weller kísérőjeként láttunk Bécsben - lásd: 99/1-2). Noha három olyan zenész is állt a színpadon, aki korábban gitáros-énekesként működött saját zenekarában (Archer a Heavy Stereóban, Deighton a Mother Earth-ben, az Oasis basszusgitárosi posztját elnyerő Andy Bell pedig a Ride-ban, majd a Hurricane #1-ban), Noel vokáljait furamód senki nem helyettesítette, ami például az Acquiesce című dalban - ahol eredetileg az idősebb Gallagher egymaga énekelte a teljes refrént! - igen bizarr hiányt keltett (az angol nyelvet és az Oasis-életművet jobban ismerő országokban ez nem jelentett problémát, a közönség ott kórusban énekelve töltötte be a kérdéses "üresen hagyott" részeket).

Azonban egy Gallagher fivér - a 27 éves öcsi, a kortárs mezőny egyik legjobb énekhangjával bíró Liam - még így is maradt a zenekarban, beterveztünk hát egy interjút. A koncert reggelén még úgy tűnt, hogy valami szervezési hiba miatt pont a Wanted (az egyetlen magyar lap, amely az aktuális Standing On The Shoulder Of Giants megjelenésekor címlapra tette a zenekart - lásd: 00/3) nem jut Oasis-interjúhoz a Szigeten, de aztán csak sikerült kikavarni valamit, és végül mi lettünk az egyetlen újság, amely nem két másik hazai orgánummmal közösen kapta meg a maga tíz percét. A Wanted-nek csupán az orosz Kurír jutott párul, amely kérdéseit tekintve nem lehet sokkal különb a világ más tájain megjelenő testvérlapjainál (az orosz újságíró kérdéseit - elrettentésül - külön közöljük). A nyilatkozó Liam Gallagher meglepően normális ember benyomását keltette élőben, nyugodt volt és készséges. Válaszaiban rengeteg volt a "you know what I mean", amit a könnyebb olvasás érdekében kihagytam.

Hogyan találtál rá az énekstílusra, hogyan alakítottad ki?

Sok cigarettát elszívtam, aztán belevágtam. Szeretek ordítani meg kiabálni, mérges, rossz fiú vagyok. Sok szar van az életben, amin felhúzom magam, szóval ez így marad a jövőben is.

A pályád kezdetén voltak hőseid, példaképeid?

John Lennon és John Lydon. Ha beférek kettőjük közé, az Liam Gallagher. John Lennonnál megvolt a dallam és a haj, Johnny Rottennél a düh, amit köpködött magából kifelé.

Ki más?

Csak ők.

Most, hogy világsztár vagy, még mindig hősök, példaképek a szemedben?

Nem példaképek: emberek, akiket tisztelek énekesként. Én is énekes vagyok. Az bátyám, az hős, én nem.

Nehéz meló főállású rock'n'roll sztárnak lenni?

Nem, természetesnek érzem.

Szóval nincs semmi problémád ezzel az egész médiahajcihővel?

Nem igazán. Az embereknek megvan a maguk véleménye, mint ahogy nekem is a magamé. Tőlem az emberek bárhogy vélekedhetnek a zenekaromról. Nekem is megvan a véleményem róluk. Mindenkinek szabadon lehet véleménye. A vélemények nem bántanak senkit. Akit igen, az egy baszott majom.

Hogy látod az Oasis jövőjét?

Szerintem e pillanatban elég jól állunk. Jó dalokat írunk. Ami a jövőt illeti, végigcsináljuk ezeket a koncerteket, aztán leülünk Noellel, hogy megnézzük, mi az ábra, aztán megyünk a stúdióba és csinálunk egy új lemezt. Akár Noellel, akár nélküle. Biztos, hogy készítek új lemezt, és azt az Oasisszel teszem, ezekkel a srácokkal.

Az új tagok - Gem és Andy - is beszállnak majd a dalszerzésbe?

Igen, imádnám, nyilván. Ezen egy nagyon állat felállás. Már csinálunk is új számokat, benne vagyunk a folyamatban. Remek lesz.

Pontosan miért lépett ki tavaly Bonehead és Guigsy (az eredeti ritmusgitáros és basszista)?

Nem vagyok benne biztos. Úgy tűnt, nem akarnak turnézni tovább. Senki sem rúgta ki őket, ők mentek el: több időt akartak tölteni a családjukkal. Én zenét csinálok, és szeretem azt az embereknek játszani. Sosem leszünk stúdiózenekar: ha felveszünk egy lemezt, akkor azt játszani akarjuk a közönségnek. ez pedig azt jelenti, hogy ki kell bújnod a kurva házadból, felszállni a repülőgépre és elmenni mindenféle országba, játszani az embereknek, akik megveszik a lemezedet. Erről szól. Nem arról, hogy megcsinálsz egy lemezt, aztán felteszed a polcra, és nem viszed turnéra. Én nem így gondolkozom, én szeretem a turnézást. Jó dolog.

Mivel magyarázod, hogy Noel lelépett a mostani turné közepén?

Nem akart velem turnézni. Noel meg én nem jöttünk ki jól, sokat veszekedtünk, sokat vitatkoztunk, hát ezért. De ettől még nincs vége a világnak, ez nem armageddon.

Gyakran előfordul, hogy összevesztek.

Igen, néha. De talán ez volt a legkomolyabb.

Most mi váltotta ki konkrétan?

Felvetődött a kérdés, hogy Noel csinálhat-e szólólemezt. Ha bárki szólólemezt akar csinálni ebből a zenekarból, akkor azt gondolom, húzzon el a picsába és tegye azt. Nekem nincs időm olyan emberekre, akik egy zenekarban vannak, de a szólólemezükre írogatnak dalokat. Nem érdekel. Ha szólólemezt akarsz, akkor tűnés a zenekarból! Én mindent beleadok ebbe a zenekarba, napi 24 órában, heti 7 napban, évi 365-ben. ez a mindenem. És ha más nem ugyanígy érez, az feldühít.

Miért ilyen kevés új dalt játszotok ezen a turnén?

Voltak a tagcserék, Noel hol eltűnt, hol visszajött, így nem volt időnk rendesen végigmenni az egészen. Most ennyit tudunk. Kicsit elbaszott ez a mostani helyzet. Ha Noel itt lenne, játszanánk a Sunday Morning Callt meg a Where Did It All Go Wrong?-ot is. A lemezen ezt a kettőt nem én éneklem, ezért koncerten sincs értelme, hogy én adjam elő őket. Csak azokat éneklem, amiket a lemezen is.

Az új lemezen dalszerzőként is bemutatkoztál, a Little James elég jó dal...

Én is szeretem, mert őszinte.

...de vajon lesz-e folytatása?

Már írtam néhányat, s van köztük néhány erősebb is. Őszínték. A "te meg én"-ről szólnak. férfiakról és nőkről. Madarakról és fákról. Mindenről.

A következő albumra felveszed őket?

Remélhetőleg igen. Ha kényelmesen érzem magam velük.

Kinek a véleményére hallgatsz?

Csak a sajátomra. Nincs szükségem senkire, hogy megmondja, mennyire jó vagy mennyire rossz egy dal. Én tudom, hogy mennyire jó vagy mennyire szar. Hogy mennyire vagyok én jó, és mennyire tudok szar lenni. Csak magamra hallgatok.

Melyek a kedvenc a lemezeid?

A Never Mind The Bollocks a Sex Pistolstól. A Rubber Soul a Beatlestől. Minden, amit a Beatles valaha csinált. Minden, amit az Oasis valaha csinált. A Verve-től az Urban Hymns. A La's albuma. Az első Stone Roses. Minden: Neil Young, a Kinks, a Who, a Stones...

Hallottad Richard Ashcroft szólólemezét?

Ige, és szeretem. Azt gondolom, hogy ő nagyon okos fickó. És jó úgy is, hogy nem a Verve-vel van. Mindenki azt mondogatja, hogy a szólólemeze nem egy Urban Hymns, de az a zenekarral volt, most viszont egyedül van, és szerintem így is nagyon állat.

Az újabb lemezek közül miket szeretsz még?

Az igazat megvallva, nem sok új lemezt hallok. A Travis-albumot szeretem. Meg még mit is...? Ja igen, Eminem új lemezét. Az egy okos fasz. Bírom.

Gondolod, hogy a rock'n'roll lehet még olyan jelentős hajtóerő az ifjúsági kultúrában, mint évtizedekkel ezelőtt volt?

Igen, haver, gondolom. De az is igaz, hogy régebben többet jelentett az embereknek. Annyi kurva minden történik a világban. Mindenkinek számítógépes játékai vannak, gyorsabb kocsija, sokkal több a pénz, szóval a rock'n'roll nem annyira fontos, mint évekkel ezelőtt volt. A srácok inkább ülnek otthon és nintendóznak egész éjszaka, ahelyett, hogy gitároznának. De még életben van a rock'n'roll, vannak még, akik csinálják. Számomra ez a legfontosabb az egész kurva világon.

Az orosz Kurír szakértő kérdései:

Az orosz Sonyból állítólag külön kérték, hogy az ottani Kurír munkatársa feltétlenül kapjon Oasis-interjút a Szigeten, mert az nagyon fontos lenne a hatalmas orosz piac miatt. Lássuk hát, milyen kérdésekkel a tarsolyában járult Liam Gallagher elé a felkészült orosz bulvárújságíró:

Mivel lehet a legkönnyebben megbántani téged, fájdalmat okozni neked?

Bizonyára azzal, ha tökön rúgnak.

Úgy érzed, ez egy valóra vált álom, amit az Oasisszel elértél?

Nem igazán érzek ilyeneket, csak elfogadom. Csak egy rock'n'roll zenekarban akartam lenni, ez fekszik nekem, ezt akartam csinálni. Hogy kicsi vagy nagysikerű zenekar, azt leszarom.

Playbackel néha az Oasis?

Nem, élő zenekar vagyunk.

Milyen érzés volt, mikor először listavezető lett egy dalotok?

Jó.

Hogyan éreztél akkor, és hogyan most?

Az a jó érzés, ha kijön egy lemezed, nem érdekes meddig jut a listákon. Csak kinn legyen, az érdekel. Nem érdekel, hány példányban fogy. Az a dolgom, hogy zenét adjak ki: csak ez a lényeg. Ha listavezetőnek kell lennie, az lesz.

Jóban vagy a szüleiddel?

Igen, szeretem a mamám.

Eljár a koncertjeitekre?

Igen. Néha húzza a száját, de hát ilyen az élet.

Sok lemezed van otthon?

Rengeteg, de szanaszét vannak dobálva.

 
galéria
 
turné 2005/2006
 
sziget 2000
 
extrák
 
linkek
 

Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról